Traagschuim matrassen: zijn ze het waard?

Als het gaat om het kiezen van een matras, is het kiezen voor de juiste ondersteuning van cruciaal belang voor een goede nachtrust. Er is natuurlijk veel keuze op de markt, waardoor je misschien niet zo goed weet wat nou echt van belang is voor jouw lichaam. In deze blog kom je erachter of de steeds populairdere traagschuim matrassen nou echt bij jou passen.

Wat is een traagschuim matras?

Het NASA-schuim matras, het memory foam matras, het visco-elastisch schuim matras. Dit zijn de vele andere namen voor dit onderbed. Traagschuim matrassen zijn gemaakt van materiaal dat zich naar de vorm van jouw lijf aanpast aan de hand van je lichaamstemperatuur. Deze matrassen zijn oorspronkelijk gecreëerd voor NASA astronauten in de jaren ‘60. De ruimtereizigers zouden hierdoor beschermd zijn tegen de druk die op hun lichaam werd uitgeoefend tijdens lancering.

Wat zijn de voordelen?

Een van de grootste voordelen van traagschuim matrassen is hun uitstekende ondersteuning. Het matras past zich aan aan de vorm van jouw lichaam, waardoor de druk op je gewrichten afneemt. Hierdoor kunnen rugpijn en andere lichamelijke pijnklachten verminderen. Daarnaast zorgt de veranderende vorm van het matras voor een comfortabele nachtrust. Het materiaal verdeeld jouw gewicht namelijk gelijkmatig over het oppervlak van het matras, waardoor je je minder snel omdraait en meer ontspannen kunt slapen. Als laatste zijn memory foam matrassen ook erg duurzaam en gaan gemiddeld 10 jaar mee. Dit komt doordat het materiaal stevig is en minder snel verslijt dan andere soorten matrassen.

Wat zijn de nadelen?

Ten eerste is de ventilatie niet optimaal doordat traagschuim matrassen vaak de neiging hebben om warmte vast te houden. Dit kan problemen veroorzaken voor mensen die het snel benauwd hebben, vooral in de zomermaanden. Ten tweede gaat jezelf omdraaien in bed wat lastiger door de hoge densiteit. Over het algemeen hebben mensen hier alleen aan het begin moeite mee, maar raken er in de loop van tijd gewend aan. Ten derde kunnen traagschuim matrassen erg duur zijn. De hoge prijs is wel een indicatie van de kwaliteit van het matras, een goed traagschuim matras is nou eenmaal wat duurder.

Is een traagschuim matras kopen het geld waard?

Maar zijn de matrassen het waard? Om het kort te houden, het hangt ervan af. Traagschuim matrassen kunnen een goede optie zijn voor mensen die comfort en ondersteuning zoeken, maar het is natuurlijk niet voor iedereen de beste keuze. Het is daarom belangrijk om goed naar de verschillende mogelijkheden te kijken. Wil jij een traagschuim matras kopen, of wil je meer weten over andere matrassen? Kom gerust langs in onze winkel met verschillende matrassen in Eindhoven!